Skip to main content
Ботокс в естетичната медицина

БОТОКС

Какво е Ботокс?

“Ботокс” е продукт на фирма Allergan – сърържа ботулинов токсин и е предназначен за американския пазар. Същият продукт се произвежда и за европейския пазар и носи името “Vistabel”. Botox е първият изолиран ботулинов токсин и затова днес наименованието “ботокс” се отнася като общо понятие за всеки ботулинов токсин за медицинска употреба.

 

Как е открит ботулиновият токсин ?

 

Ботулиновият токсин се извилича чрез биотехнологичен процес от Clostridum botulinum –  бактерии. Продуктът е невротоксин и в миналото (1817 – 1822) е познат като причина за ботулизъм – отравяне след консумация на заразена с токсин храна, вода или следствие от колонизация на бактериите в рани или гастро- интестиналния тракт. В чиста кристална форма токсинът се изолира още 1946г. от д-р Едуард Шанц. 25 години по- късно Д-р Алан Скот за първи път използва ботулиновият токсин (БT) за терапия на кривогледство. 1980г. БТ е одобрен за употреба и за други офталмологични заболявания. 1997 Джийн и Алистер Карутърс забелязват подобряване на бръчките окло очите при пациенти при които е използван ботокс за очни заболявания. От 2002г. ботоксът е офицеално одобрен от ФДА за приложнение при бръчки около очите.

 

Колко вида ботокс са има?

Изолирани са 8 типа БТ. Тип A, B, C1, C2, D, E, F и G. Тип А е най – силният токсин и намира най- честа употреба. На световният пазар са познати следните продукти съдържащи БТ за медицински цели:

Botox / Vistabel (Allergan CA, USA)

Dysport (Ipsen Limited, France)

Xeomin (Merz Pharmaceuticals, Geramany)

Neurobloc (Elan Pharmaceuticals, CA, USA)

Myobloc (Elan Pharmaceuticals, CA, USA)

Neuronox (Medy-Tox Inc., South Korea)

Linurase (Prollenium Inc., CA)

Всички съдържат БТ тип А, с изключение на Myobloc, който съдръжа тип Б.

.

Каква е разликата между Vistabel и Dysport ?

 

В България одобрени за приложение с медицински цели са Vistabel и Dysport. И двата продукта съдържат БТ тип А. Установено е, че Dysport е ефикасен и безопасен като Vistabel, а клинично проучване показва, че малък брой пациенти, могат да имат много продължителен ефект на терапията след нормално дозиране. Основният минус на Dysport е, поради по- малкия размер на молекулата (500-900  kDa срещу 900 kDa за Vistabel) e по – голяма вероятността на дифузия на продукта и ангажиране функцията на съседни мускули. Другата важна разлика между двата БТ е, че единиците между тях не са еквивалентни. Една единица Vistabel съобветста средно на 3 (2 до 4) единици Dysport. Това е важно както при дозирането на продукта, така и при изчисляването на цената на общото количество единици за съответната терапия.

 

Kaк действа ботулиновият токсин ?

 

Появана на бръчки по лицето се дължи не само на стареене на кожата, но е резултат и от постоянните волни и неволни контракции на мимическите мускули на лицето. Последните могат да бъдат инжектирани с БТ, което временно намалява активността им и води до видимо изглаждане на надлежащите бръчки.

Молекулата на БТ се състои от тежка и лека верига и е устойчива в кисела среда. Веднъж попаднала в среда с неутрално pH (при разреждането и инжектирането), тя се разпада и болокира отделянето на ацетилхолин от нервните окончания които комуникират с мускулните влакна. По този начин се болкира предаването на нервният импулс и мускулите се парализират. Ефектът е временен – постепенно нервът се възстановява и се създава нова невромускулна връзка. Ефектът на БТ е временен и напълно обратим.

 

Вярно ли е, че след терапия с ботокс изражението на лицето се променя ?

 

Тъй като БТ парализира частично мускулите на лицето, след терапията, обемът на извършваните движения от третираните мускули е ограничен частично. След правилна терапия лицето запазва възможността да изразява емоции, без това да предизвиква образуване на дълбоки бръчки.

 

Как се прилага ботулиновият токсин ?

 

Преди процедурата обсъждате с вашия лекар проблемните зони и очакваните резултати от терапията. Правят се снимки в близък и общ кадър на засегнатите зони в спокойно положение и при контракция на мимическите мускули. Кожата се почиства и може да се обезболи с крем – анестетик за 20 минути. Ботулиновият токсин се прилга чрез серия от инжекции с много тънка игла в определени мимически мускули на лицето. Броят на убожданията варира, в зависимост от това кой мускул се третира, както и от състоянитето на надлежащата кожа. Третирането на околоочни бръки тип пачи крак например, може да стне с по три убождания от всяка страна. Процедурата протича за десетина минути, като подготоката е още 20 – 30 минути. 3 – 4 седмици след процедурата се правят контролни снимки и се оценява ефектът от терапията.

 

Болезнена ли е терапията ?

 

Повечето пациенти сраняват усещането с ощипване, което може да бъде избегнато ако кожата се подготви с леден компрес или анестетичен крем.

 

След колко време настъпва и колко време продължава ефектът ?

 

Обикновено ефектът настъпва 24 до 72 часа след процедурата, в много редки случай пълният ефект настъпва до 7 дни. Веднъж настъпил, ефектът се задържа 8 – 12 седмици. Обикновено на 10 – тата седмица пациентите започват да заблеязват отзучаване на ефекта.

 

Токсичен ли е ботулиновит токсин ?

 

Дозирането на БТ е в единици. Например Vistabel се предоставя в стерилни опаковки съдържащи 50 единици. Една БТ единица се равнява на леталната доза за 1/2 от група лабораторни мишки с тегло 18 – 22 грама, ако всяка от тях е инжектирана с една единица БТ. За възрастен човек тази доза е 2500 – 3000 единици. Употребата на БТ за козметични цели е в изключително ниски дози, които са напълно безопасни за здравето на човека и не се наблюдват странични ефекти на ботулиново отравяне.

Мъжете обикновено имат по – развити мимически мускули в сравнение с жениете и количеството изразходван продукт също е по – голямо. Обикновено следното количество БТ се прилага в изброените примери.

ЗонаКоличество Vistabel/Botox еквивалент
Глабела и вертикални бръчки при намръщване12 - 40 U
Хоризонтални бръчки по челото6 - 20 U
Бръчки около очите "пачи крак"12 - 24 U
Марионетни бръчки - долен устен ъгъл4 - 10 U
Терапия на шиядо 30 U
Аксиларна хиперхидроза над 50 U
Единиците БТ за продуктът Vistabel/Botox и Dysport не са еквивалентни а се отнасят средно 1:3. Стойностите в таблицата са за Vistabel/Botox. За да получите еквивалентното количество Dysport, умножете х3.

 

Терапия на свръхизпотяване на ръце или ходила – по 100+ U oт всяка страна

Терапия на свръхизпотяване на подмишнични ямки – 50+ U oт вскяка страна

botox1

 

Какви могат да бъдат нежланите ефекти от терапията ?

 

Нежеланите ефекти са рядкост и са обратими. След приложение на БТ са описани сухота в устата, главоболие, поява на малки синини на местата на убождане. При неправилна техника в зависимост от третираната зона, теоритично съществуват следните рискове в зависимост мястото на приложение:

зона на инжектираневъзможни усложнения
глабела и вертикални бръчки между веждитептоза на горен клепач
хоризонтални бръчки по челотоптоза на веждите
пачи кракектропион (обръщане на долен клепач), невъзможност за пълно затваряне на окото, двойно виждане
вертикални носни линииптоза на устните от съответната страна, асиметрична усмивка
марионетни линииасиметрична усмивка

 

На кои места може да се прилага ботулинов токсин ?

 

Основни индикации

 • глабеларни или вертикални бръчки при мръщене (между веждите)
 • мимически бръчки околко очите (пачи крак)
 • хоризонтални мимически бръчки по челото
 • вертикални носни бръчки (тип бъни)

Допълнителни индикации в средната и долната част на лицето

 • периорални бръчки (бръчки на пушача)
 • бръчки по врата в следствие на стареене
 • марионетни (меломентални) бръчки

Допълнителни индикации целящи подобряване на външния вид чрез корекции

 • изглаждане на “портоколаловата кожа” на брадичката
 • ботулиново повдигане на веждите
 • подмладяване на кожата по ръбът на челюстта
 • лицево реконтуриране чрез корекция при хипертрофия на дъвкателните мускули

 

Подходящ кандидат ли съм за терапия с ботокс ?

 

Ботокс подобрява вида основно на динамичните бръчки – тези които се появяват при движение на лицевата мускулатура и изчезват или намаляват значително в отпуснато състояние. Приложението на БТ е най – уместно при клиенти със запазена еластичност на кожата. Затова и възрастта в която се препоръчва терапията е 30 – 55 години. Съществува “тест на ръзъване”, предложен от Блитзер, при който лекарят с пръсти разпъва кожата с вертикални бръчки между веждите, за да предвиди максималният очакван ефект на ботокс в тази област. Ако бръчките се изчезват при разпъването, може да се очаква положителен ефект от инжектирането. Иделният клиент е с тънка кожа, умерено изразени бръчки, кото се влошават при движение на лицевите мускли и с положителен тест на Блитзер.

 

Кога не може да бъде прилаган ботулинов токсин ?

 

Контраиндикациите за приложение са малко – някои заболявания на нервната система и мускулатората, мускулна слабост, алергия към продукта или някои от съставките му, кожни заболявания и инфекции, бременност или кърмене, прием на антикоагуланти и някои други лекарства.